Երևան, 24.Փետրվար.2018,
--
:
--
,

Բացահայտել են շատակերության պատճառները

 Մեծ Բրիտանիայի Սասեքսի համալսարանի աշխատակից Ջենի Մորիսը բացատրել Է, թե մարդիկ ինչու են հաճախ չափից ավելի շատ ուտում: Մասնագետի սյունակը հրապարակված Է The Conversation հանդեսում: Մորիսի խոսքով՝ շատակերության հակվածությունը պայմանավորված Է մի քանի գործոններով, որոնցից առաջինը սննդաբաժնի չափն Է:

Այդ թեզիսը հաստատում են վերջերս արված գիտափորձի արդյունքները, որի ընթացքում մասնակիցներին առաջարկել Էին դատարկել ապուրի ափսեն: Առանձին թասերի միացված են եղել խողովակներ, որոնցով արգանակը լցվում Էր մասնակիցների համար աննկատ կերպով:

Գիտափորձի ավարտվելուց հետո պարզվել Է, որ, չնայած այն բանին, որ մարդկանց մի մասը 73 տոկոսով ավելի շատ ապուր Է կերել, քան մնացածները, բոլորն իրենց միանման կշտացած Էին զգում: Ոչ պակաս կարեւոր գործոն Է սեղանին առկա ճաշատեսակների բազմազանությունը: Սննդագետն ընդգծում Է, որ հագեցվածության զգացողությունն ուղղակիորեն կապված Է այն պահի հետ, երբ օրգանիզմն սկսում Է ավելի քիչ բավականություն ստանալ կերակրի համից: Այսպիսով, հետազոտությունների արդյունքների համաձայն, եթե սեղանը «կոտրվում Է ճաշատեսակների առատությունից», մարդը քառակի ավելի շատ Է ուտում: Նաեւ, Մորիսի խոսքով, չափից ավելի ուտելու վրա ազդում են ուտելիս հեռուստացույց դիտելը եւ ընթերցելը, ինչպես նաեւ ալկոհոլի օգտագործումը եւ սեղանի շուրջ հավաքված մարդկանց պահվածքը:

Երբ մարդու ուշադրությունը շեղվում Է, նա ավելի վատ Է գիտակցում կշտանալու պահը, ուստի ավելի շատ Է ուտում, պարզաբանել Է մասնագետը: Համանման ազդեցություն ունի նաեւ ալկոհոլը, որի պատճառով ուղեղն ավելի ուշ Է ստանում անհրաժեշտ ազդանշանները: Բացի այդ, երբ մարդն ուտում Է մարդկանց ընկերակցությամբ, նա ակամայից իր վրա «փորձում Է» կերակրի հետ կապված մյուսների սովորությունները՝ ձգտելով փորձել այն ամենը, ինչը դուր Է գալիս սեղանակիցներին, ինչը նույնպես նպաստում Է չափից ավելի ուտելուն: Հիշատակված գործոնների ազդեցությունից խուսափելու եւ չափից ավելի շատ չուտելու համար հարկավոր Է սնվելու ժամանակ կենտրոնանալ բացառապես ուտելիքի վրա, ընդգծում Է Մորիսը:

Նա նաեւ խորհուրդ Է տալիս լուսանկարել ճաշատեսակները, որպեսզի այդ կերպ մարդն իրեն հիշեցնի օրվա ընթացքում օգտագործված ուտելիքի քանակության մասին, հաղորդել Է ՌԻԱ Նովոստին:

loading...
ՏՏ համաշխարհային համաժողովը Հայաստան բերելը հայկական տեխնոլոգիական հանրության երազանքն է եղել Արմեն Մարտիրոսյանն ընտրվել է «Ժառանգություն» կուսակցության վարչության նախագահ Բաթումի օդանավակայանն ընդարձակելու են Տիգրան Պետրոսյանը «Aeroflot open»-ի 4-րդ տուրում կիսեց միավորը մյուս առաջատարի հետ Սոմալիի մայրաքաղաքում պայթյուններն առնվազն 18 մարդու կյանք են խլել Հասմիկ Պողոսյանը նշանակվել է ՀՀ Նախագահի խորհրդական Նիգերիայում «Բոկո Հարամ» խմբավորումը 111 աշակերտուհու է առևանգել Մոլդովական փողոցի հանրակացարաններից մեկում հրդեհ է բռնկվել. 60 բնակիչ տարհանվել է Երկաթաձողերով զինված մարդիկ գրավել են Օդեսայի «Լերմոնտովյան» առողջարանը Շուկայում հայտնվել են տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին չհամապատասխանող և կեղծ կարագներ ՀՀ Նախագահը ընդունել է Վրաստանի փոխվարչապետ, ՆԳ նախարար Գիորգի Գախարիային Ադրբեջանը նորից պատրաստվում է ԵԽԽՎ–ին «ֆաստ ֆուդով» կերակրել Սուրեն Զոլյանի կարծիքով պատերազմի մասին կանխատեսումները չափազանցված են Արմեն Բադալյան. «Ապրիլից հետո լճացում է սպասվում» Կարո Եղնուկյանը բանտից պատասխանում է «Փաստի» հարցերին Տիգրան Հայրապետյան. «Արդարադատության չիրականացման պտուղները դեռ երկար տարիներ կքաղենք». Հայաստանը՝ միջազգային կառույցի հերթական զեկույցում Հայաստանում «Մաքդոնալդս» բացելու լուրը պաշտոնապես չի հաստատվում. թո՞ւյլ տալ, թե ոչ Շիրակի պետական համալսարանից պարզաբանում են պահանջել. ԿԳՆ պատասխանը Արթիկի ոստիկանապետն ազատվել է աշխատանքից Ռոբեր Պիրեսը գովեստի խոսքեր է հնչեցրել Հենրիխ Մխիթարյանի հասցեին ԵՄ-ն Հայաստանի հետ հեռահար նպատակներ ունի. 17 մլն եվրոն ու «աչքփակոցին» Գումար պոկելու նոր մեթոդ «Դեղերի մասին» նոր օրենքի տեսքով Գյումրիի շենքերից մեկում փլուզում է տեղի ունեցել. տարհանվել է 11 բնակիչ Մոտ 2 միլիոն 700 հազար դրամ պարտքով գումար Դեղ արտադրողների ու ներկրողների դժգոհության պատճառներն անհասկանալի են
Այսօր Այս շաբաթ Այս ամիս
website by Sargssyan